Jesienne dni to czas, kiedy zdecydowanie bardziej, niż latem chce się jeść. Idealne do nasycenia się, ale też rozgrzania są zupy. Można je zabrać do pracy i zjeść w formie ciepłego lunchu, można też zaserwować sobie na obiad albo ciepłą kolację.
Jesienna zupa fit. Rozgrzewająca i sycąca
Ta jesienna zupa fit bazuje na trzech bardzo zdrowych, odżywczych i mało kalorycznych składnikach. Są to jarmuż, kasza pęczak oraz soczewica.
Jeżeli nie przepadasz za jarmużem można użyć garści szpinaku a jeśli nie jadasz mięsa bulion warzywny z powodzeniem można zastąpić warzywnym.
Do przygotowania tego dania potrzebne będą jeszcze bulion, pomidory, marchewka i pietruszka. Jak ją zrobić? Oto przepis na jesienną zupę fit od Kwestii Smaku.
Przepis
Składniki:
- 1,25 litra rosołu / bulionu*
- 1 i 1/2 łyżki pęczaku
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 2 liście jarmużu**
- 1 łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania:
Zagotować rosół, dodać pęczak i soczewicę. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
Dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora lub pokrojone obrane pomidory z puszki. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez 10 minut.
Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania dodać posiekanego liścia jarmużu bez twardej części pośrodku oraz skropić zupę oliwą.