Jesienna zupa fit. Idealna, gdy jesteś na diecie

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Zupy to jedno z tych dań, które z powodzeniem można zaserwować sobie na lunch albo obiad, gdy jesteśmy na diecie. W tej jesiennej propozycji główną rolę grają trzy składniki - jarmuż, pęczak i soczewica. To danie nie tylko zdrowo nasyci, ale także rozgrzeje w chłodne dni. Jak ją zrobić?
Kale,Soup,,Homemade,Healthy,,Vegetarian,Meal,,With,Veggies,Cabbage,,Carrot,
Ta jesienna zupa fit sprawdzi się jako ciepły obiad albo kolacja. Jej bazą są trzy zdrowe i odżywcze składniki
Shutterstock

Jesienne dni to czas, kiedy zdecydowanie bardziej, niż latem chce się jeść. Idealne do nasycenia się, ale też rozgrzania są zupy. Można je zabrać do pracy i zjeść w formie ciepłego lunchu, można też zaserwować sobie na obiad albo ciepłą kolację

Jesienna zupa fit. Rozgrzewająca i sycąca

Ta jesienna zupa fit bazuje na trzech bardzo zdrowych, odżywczych i mało kalorycznych składnikach. Są to jarmuż, kasza pęczak oraz soczewica

Jeżeli nie przepadasz za jarmużem można użyć garści szpinaku a jeśli nie jadasz mięsa bulion warzywny z powodzeniem można zastąpić warzywnym. 

Do przygotowania tego dania potrzebne będą jeszcze bulion, pomidory, marchewka i pietruszka. Jak ją zrobić? Oto przepis na jesienną zupę fit od Kwestii Smaku. 

Przepis

Składniki: 

  • 1,25 litra rosołu / bulionu*
  • 1 i 1/2 łyżki pęczaku
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 liście jarmużu**
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania: 

Zagotować rosół, dodać pęczak i soczewicę. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut.

Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. 

Dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora lub pokrojone obrane pomidory z puszki. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez 10 minut.

Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania dodać posiekanego liścia jarmużu bez twardej części pośrodku oraz skropić zupę oliwą.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.