Ciepłe śniadania jesienią i zimą nie tylko rozgrzewają, ale też dostarczają dobrej energii na cały dzień. Ten przepis na pieczoną owsiankę z marchewką i jabłkiem to doskonała propozycja również dla tych osób, które są na diecie.
Pieczona owsianka z marchewką i jabłkiem
Można ją zjeść na śniadanie, podwieczorek albo jako przekąskę, kiedy dopada nas głód. Jest nie tylko smaczna, ale też prosta w przygotowaniu i robi się ją błyskawicznie, bo zaledwie w 10 minut. Oto przepis na owsiankę z marchewką i jabłkiem.
Przepis
Składniki:
płatki owsiane 3½ łyżki
banan ½ sztuki
mleko ok. ½ szklanki
opcjonalnie proszek do pieczenia ½ łyżeczki
marchewka 1 mała sztuka
przyprawa do piernika/cynamon ½ łyżeczki
orzechy włoskie 15 g
Sposób przygotowania:
Rozgnieć banan. Poszatkuj lub zetrzyj marchewkę. Wymieszaj wszystkie (oprócz orzechów) składniki i piecz ok. 10-15 min w 180℃. Posyp orzechami po upieczeniu.