-
Jak wybrać dojrzałe awokado? Ten prosty trik zawsze się sprawdza
03 marca 2025, 08:25Awokado to owoc, który zdobywa coraz większą popularność. Coraz częściej dodajemy je do sałatek, smacznych kanapkowych past oraz koktajli. Wybór dojrzałego owocu nie należy jednak do najłatwiejszych. Jak rozpoznać to idealne? Pomoże ten jeden prosty trik, który zawsze się sprawdza.
-
Brownie bez grama mąki. Bardzo dietetyczne a tak samo smaczne
01 marca 2025, 08:08Brownie to ciasto, które od ładnych kilku lat cieszy się ogromnym powodzeniem. Zazwyczaj robi się je z wykorzystaniem mąki, ale istnieje wersja, w której nie ma jej ani grama. Co w takim razie jest podstawowym składnikiem tej wersji brownie? Możecie być nieco zaskoczeni.
-
Szybka sałatka z serka wiejskiego od siostry Anastazji. Dobra nie tylko na śniadanie
23 lutego 2025, 07:39Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się ogromną popularnością. Choć wielu osobom proponowane przez nią potrawy kojarzą się głównie z tradycyjną kuchnią, w której nie liczy się kalorii, można znaleźć również przepisy na dietetyczne dania. Ta sałatka z pewnością do nich należy.
-
Fit pieczone faworki. Mają mniej kalorii niż tradycyjne, a smak niezrównany!
19 lutego 2025, 07:00Zbliża się tłusty czwartek. Czy można "odchudzić" przepis na tradycyjne faworki, by były mniej kaloryczne, ale nadal pyszne? Tak, wystarczy zmienić jedna rzecz - zamiast smażyć je w głęboki tłuszczu, upieczemy je w piekarniku. Podajemy przepis na pieczone faworki.
-
Królowa ziół - warto ją jeść zwłaszcza pod koniec zimy. Zrób z niej pesto
15 lutego 2025, 11:12Nazywana jest królową ziół. Nic dziwnego, bo zwłaszcza w Polsce dodaje się ją do wielu potraw - zup, kasz, mięs czy owoców morza. Ma wiele składników odżywczych i prozdrowotne właściwości. Natka pietruszki nie tylko poprawia trawienie. Warto posypać nią dania, ale też zrobić z niej smaczne pesto.
-
Bakłażan pod pierzynką od Ewy Wachowicz. To warzywo jest nazywane gruszką miłości!
14 lutego 2025, 14:01Bakłażany to wyjątkowe warzywa. Można z nich przygotować przepyszne potrawy. Słyną ze swoich właściwości odżywczym. Nie bez powodu bywają nazywane gruszką miłości. Z okazji walentynek - i nie tylko - proponujemy smakowite danie z bakłażanów. Tak przygotowuje je znakomita znawczyni kuchni, Ewa Wachowicz.
-
W PRL-u królowały na stołach, teraz wracają do łask. Mają dużo białka i witamin
13 lutego 2025, 10:26W PRL były prawdziwym rarytasem, który dosyć często gościł na stołach. Były tanie i można je było dosyć łatwo kupić w czasach niedoborów. Dziś wracają do łask. Dobrze, bo mają bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin.
-
Smalec z fasoli. Zdrowa alternatywa i kanapkowy hit
09 lutego 2025, 08:19Smalec z fasoli to od kilku lat kanapkowy hit. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny oraz tłusty od oryginału. Będzie smakował nie tylko tym, którzy nie jedzą mięsa, ale każdemu, kto lubi aromatyczne i wyraziste w smaku pasty. Jak go zrobić?
-
Pieczone pączki mają o połowę mniej kalorii. Przepis krok po kroku
08 lutego 2025, 09:20Pączki to obok faworków i oponek słodki przysmak, którym zajadamy się szczególnie w karnawale. Internet pełny jest przepisów na tę słodkość, ale zazwyczaj w smażonej i bardzo kalorycznej wersji. Dobra wiadomość jest taka, że pączki można upiec. Jak to zrobić?
-
Nie przepadasz za oliwą? Oto idealne składniki na lekkie sosy do sałatek
05 lutego 2025, 07:14Wiele sosów do sałatek bazuje na oliwie z oliwek. Nie każdy jednak za nią przepada. Czy można stworzyć lekki i mało kaloryczny sos do sałatki na bazie innych składników? Oto kilka alternatywnych propozycji.
-
Ten koktajl pokochają miłośnicy chałwy. Pity regularnie pomoże zgubić kilogramy
31 stycznia 2025, 14:11Ten koktajl przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom chałwy. Na diecie lepiej po nią nie sięgać, bo zawiera dużo cukru. Istnieje jednak pewna zdrowa i pomocna w odchudzaniu alternatywa. Mowa o koktajlu chałwowym. Pity regularnie pomoże zgubić zbędne kilogramy. Jak go zrobić?
-
Świetna dla cukrzyków, niskokaloryczna i prebiotyczna. Spróbuj tej pysznej surówki
23 stycznia 2025, 07:29Jest dostępna przez cały rok. Pyszna, chrupiąca i soczysta. Jej liście, zbite w podłużną kolbę, można jeść na surowo i np. dusić. Trochę teraz zapomniana, ale koniecznie trzeba włączyć ją do jadłospisu. Mowa o cykorii, która ma nieocenione właściwości prozdrowotne. Przygotowuje się z niej pyszne sałatki.
-
Idealna, smakowita i zdrowa zupa na każdą okazję. Dhal z soczewicy zachwyca
19 stycznia 2025, 08:00Dhal pochodzi z Indii, ale zadomowił się już u nas na dobre. To gęsta zupa z czerwonej soczewicy. Bywa też nazywana soczewicowym gulaszem. Jest odżywcza, rozgrzewająca, ma dużo błonnika i roślinnego białka. Dzięki temu doskonale sprawdzi się w zdrowej diecie.
-
Zupa krem z kalafiora ukoi i otuli w zimne dni. Jest zdrowa i pyszna
14 stycznia 2025, 08:00Zupa krem z kalafiora ukoi, ogrzeje i odżywi. Ma przy tym niewiele kalorii i robi się ją bardzo szybko. W sam raz na gorący obiad po przyjściu z pracy w zimowy dzień. Dodatek przypraw sprawi, że będzie aromatyczna i pyszna. A przy tym zdrowa.
-
Kultowa sałatka gyros. Uda się każdemu i jest pyszna
11 stycznia 2025, 12:53Sałatka gyros to rzecz kultowa. Podaje się ją często na przyjęciach mniejszych i większych. To idealna propozycja na karnawałowe imprezy. Robi się ją szybko i nie ma wielu kalorii. Jest za to bogatym źródłem białka i witamin. Podajemy przepis.