Sól kuchenna z tym dodatkiem chroni przed udarem. Co to za składnik?

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Z najnowszych badań naukowców wynika, że sól kuchenna z dodatkiem tego pierwiastka może chronić przed udarem. Wyniki tych obserwacji zostały opublikowane w JAMA Cardiology. O jaki dodatek dokładnie chodzi?
Natural,Salt,With,Bowl,And,Scoop,On,Wooden,Table.,Space
Sól kuchenna z dodatkiem potasu chroni przed udarem? Wyniki najnowszych badań mogą zaskakiwać
shutterstock

Sól kuchenna (NaCl chlorek sodu) przez lekarzy i dietetyków uważana jest za "białą śmierć", której w codziennej diecie nie powinniśmy nadużywać. Jak ostrzegają eksperci spożywanie jej w nadmiarze niszczy nie tylko serce, ale i nerki.

Sól kuchenna z dodatkiem potasu chroni przed udarem?

Z najnowszych badań naukowców wynika, że sól kuchenna z dodatkiem jednego pierwiastka może chronić przed udarem. Chodzi o potas. Od dawna wiadomo, że ten pierwiastek chroni serce oraz układ krążenia. Lekarze zazwyczaj polecają, by suplementować go w codziennej diecie, ale zaburzenia gospodarki sodowo-potasowej leczyć jednak pod okiem profesjonalistów.

Z wyników badań przeprowadzonych w Chinach opublikowanych w JAMA Cardiology wynika, że dodawanie potasu do soli mogłoby wspierać układ krążenia osób zdrowych a także poprawiać rokowania osób, które przeszły udar.

Naukowcy z Chin zbadali działanie soli z potasem

Badania prowadzili eksperci z Globalnego Centrum Badań nad Zdrowiem Uniwersytetu Duke'a w Kunshan pod kierownictwem dr. Xiong Dinga. Naukowcy przeanalizowali dane 15 249 uczestników, u których wcześniej zdiagnozowano udar mózgu. Analiza ta jest częścią większego badania Salt Substitute and Stroke Study (SSaSS). W nim badano dane mieszkańców 600 wiosek i 20 995 osób na terenach wiejskich Chin.

Naukowcy postanowili zastąpić sól badanych osób substytutem 75% soli i 25% chlorku potasu. Obserwowano ich ciśnienie krwi, nawrót udaru, śmiertelność i wyniki bezpieczeństwa, w tym ryzyko hiperkaliemii (nadmiaru potasu). Sprawdzano także jak wydalany jest sód oraz potas wraz z moczem.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

O tyle zmniejszyła się liczba ponownych udarów

Okazało się, że u osób, które przyjmowały sól z potasem liczba ponownych udarów była o 14 proc. niższa niż w grupie kontrolnej. Okazało się też, że jeszcze wyższa była skuteczność potasowania soli, gdy chodziło o udar krwotoczny. Liczba zgonów w tym przypadku spadła o 21 proc. Zauważono także, że dodawanie do soli potasu nie wiązało się z przedawkowaniem tego pierwiastka.

Wyniki wskazują, że redukcja soli za pomocą 25% potasu jest bezpieczną, tanią interwencją dietetyczną, która może zmniejszyć nawroty udaru i śmiertelność wśród osób, które przeżyły udar - napisali autorzy badań.

Suplementacja jedzeniem zaraz kapsułek

Suplementacja poprzez dodawanie cennych składników odżywczych do żywności a nie przyjmowanie ich w formie tabletek czy kapsułek, to sugestia ekspertów znana nie od dziś. W Szwecji niedobory witaminy D można suplementować w formie mleka, mleka fermentowane, jogurtów oraz tłuszczów do smarowania, w których znajduje się właśnie ta witamina.

Nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach sól kuchenna wzbogacona jest o jod. Dzięki temu znacząco rozwiązany został problem wola tarczycowego i wrodzonego zespołu niedoboru jodu (dawniej kretynizm) u dzieci.

Czy sól kuchenna z dodatkiem potasu stanie się powszechnie stosowanym rozwiązaniem? Czas pokaże. Warto pamiętać, że to właśnie niskie spożycie potasu a zbyt wysokie sodu zwiększa czynniki ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Jak wynika ze statystyk nawroty udarów są wyższe niż średnia światowa i sięgają 17 % po roku i 41 % w ciągu pięciu lat. Problem niedoboru potasu jest większy u seniorów a także osób, które stosują leki moczopędna lub tych, które nadużywają alkoholu. Wówczas niedobór magnezu sprawia, że i poziom potasu się obniża.

Naukowcy uważają, że substytuty soli powinny być szerzej stosowane zwłaszcza tam gdzie sód jest spożywany w dużych ilościach a dostęp do opieki zdrowotnej jest ograniczony.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link