Sól kuchenna z tym dodatkiem chroni przed udarem. Co to za składnik?

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Z najnowszych badań naukowców wynika, że sól kuchenna z dodatkiem tego pierwiastka może chronić przed udarem. Wyniki tych obserwacji zostały opublikowane w JAMA Cardiology. O jaki dodatek dokładnie chodzi?
Natural,Salt,With,Bowl,And,Scoop,On,Wooden,Table.,Space
Sól kuchenna z dodatkiem potasu chroni przed udarem? Wyniki najnowszych badań mogą zaskakiwać
shutterstock

Sól kuchenna (NaCl chlorek sodu) przez lekarzy i dietetyków uważana jest za "białą śmierć", której w codziennej diecie nie powinniśmy nadużywać. Jak ostrzegają eksperci spożywanie jej w nadmiarze niszczy nie tylko serce, ale i nerki.

Sól kuchenna z dodatkiem potasu chroni przed udarem?

Z najnowszych badań naukowców wynika, że sól kuchenna z dodatkiem jednego pierwiastka może chronić przed udarem. Chodzi o potas. Od dawna wiadomo, że ten pierwiastek chroni serce oraz układ krążenia. Lekarze zazwyczaj polecają, by suplementować go w codziennej diecie, ale zaburzenia gospodarki sodowo-potasowej leczyć jednak pod okiem profesjonalistów.

Z wyników badań przeprowadzonych w Chinach opublikowanych w JAMA Cardiology wynika, że dodawanie potasu do soli mogłoby wspierać układ krążenia osób zdrowych a także poprawiać rokowania osób, które przeszły udar.

Naukowcy z Chin zbadali działanie soli z potasem

Badania prowadzili eksperci z Globalnego Centrum Badań nad Zdrowiem Uniwersytetu Duke'a w Kunshan pod kierownictwem dr. Xiong Dinga. Naukowcy przeanalizowali dane 15 249 uczestników, u których wcześniej zdiagnozowano udar mózgu. Analiza ta jest częścią większego badania Salt Substitute and Stroke Study (SSaSS). W nim badano dane mieszkańców 600 wiosek i 20 995 osób na terenach wiejskich Chin.

Naukowcy postanowili zastąpić sól badanych osób substytutem 75% soli i 25% chlorku potasu. Obserwowano ich ciśnienie krwi, nawrót udaru, śmiertelność i wyniki bezpieczeństwa, w tym ryzyko hiperkaliemii (nadmiaru potasu). Sprawdzano także jak wydalany jest sód oraz potas wraz z moczem.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

O tyle zmniejszyła się liczba ponownych udarów

Okazało się, że u osób, które przyjmowały sól z potasem liczba ponownych udarów była o 14 proc. niższa niż w grupie kontrolnej. Okazało się też, że jeszcze wyższa była skuteczność potasowania soli, gdy chodziło o udar krwotoczny. Liczba zgonów w tym przypadku spadła o 21 proc. Zauważono także, że dodawanie do soli potasu nie wiązało się z przedawkowaniem tego pierwiastka.

Wyniki wskazują, że redukcja soli za pomocą 25% potasu jest bezpieczną, tanią interwencją dietetyczną, która może zmniejszyć nawroty udaru i śmiertelność wśród osób, które przeżyły udar - napisali autorzy badań.

Suplementacja jedzeniem zaraz kapsułek

Suplementacja poprzez dodawanie cennych składników odżywczych do żywności a nie przyjmowanie ich w formie tabletek czy kapsułek, to sugestia ekspertów znana nie od dziś. W Szwecji niedobory witaminy D można suplementować w formie mleka, mleka fermentowane, jogurtów oraz tłuszczów do smarowania, w których znajduje się właśnie ta witamina.

Nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach sól kuchenna wzbogacona jest o jod. Dzięki temu znacząco rozwiązany został problem wola tarczycowego i wrodzonego zespołu niedoboru jodu (dawniej kretynizm) u dzieci.

Czy sól kuchenna z dodatkiem potasu stanie się powszechnie stosowanym rozwiązaniem? Czas pokaże. Warto pamiętać, że to właśnie niskie spożycie potasu a zbyt wysokie sodu zwiększa czynniki ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Jak wynika ze statystyk nawroty udarów są wyższe niż średnia światowa i sięgają 17 % po roku i 41 % w ciągu pięciu lat. Problem niedoboru potasu jest większy u seniorów a także osób, które stosują leki moczopędna lub tych, które nadużywają alkoholu. Wówczas niedobór magnezu sprawia, że i poziom potasu się obniża.

Naukowcy uważają, że substytuty soli powinny być szerzej stosowane zwłaszcza tam gdzie sód jest spożywany w dużych ilościach a dostęp do opieki zdrowotnej jest ograniczony.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link