Tych rzeczy osoby z cukrzycą powinny bezwzględnie unikać

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Cukrzyca to choroba metaboliczna, która wymaga nie tylko regularnego monitorowania poziomu cukru we krwi, ale także odpowiedniego stylu życia i diety. Niektóre produkty i nawyki mogą znacząco pogorszyć stan zdrowia diabetyków. Jakich rzeczy osoby z cukrzycą powinny unikać?
kobieta dziewczyna jedzenie owoce warzywa
Osoby z cukrzycą powinny tych rzeczy powinny bezwzględnie unikać
shutterstock

Zarówno w leczeniu, jak i w profilaktyce cukrzycy kluczowe jest stosowanie się do zaleceń diabetologa i przestrzeganie odpowiedniej diety. Najczęściej nie istnieje jedna, uniwersalna dieta dedykowana osobom chorym na cukrzycę. Istnieją jednak pewne wytyczne, według których warto postępować podczas wybierania produktów do jedzenia.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Żywność o wysokim indeksie glikemicznym (IG) powoduje gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. W związku z tym warto unikać białego pieczywa, białego ryżu, ziemniaków, słodyczy i napojów gazowanych, a także przetworzonych produktów z mąki pszennej.

Niektóre owoce

Jakich owoców nie należy jeść przy cukrzycy, a jakie są bezpieczne? Przy cukrzycy zdecydowanie niewskazane są owoce suszone, owoce kandyzowane, owoce w syropiei inne owoce z dodatkiem cukru.

Dla cukrzyka typu 2 zakazanymi owocami będą te, które są szczególnie bogate w cukier, czyli ananasy, śliwki, banany, czereśnie i mandarynki. Cukrzycy powinni także unikać dżemów i konfitur, słodzonych syropów oraz soków owocowych.

Z kolei do owoców dozwolonych przy cukrzycy zalicza się te o mniejszej zawartości węglowodanów, czyli m.in: maliny, borówki, agrest, truskawki, poziomki, a także jabłka, gruszki i winogrona. Z cytrusów dozwolone są cytryny, pomarańcze, pomelo, grejpfruty. Dodatkowo bezpiecznymi owocami w cukrzycy są także arbuzy, melony czy granat.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Słodkie napoje i alkohole

Słodkie napoje, takie jak soki owocowe, napoje gazowane czy energetyki, są źródłem dużej ilości cukrów prostych. Alkohol również może prowadzić do wahań poziomu glukozy we krwi, zwłaszcza gdy jest spożywany na pusty żołądek.

Fast foody i żywność przetworzona

Tego rodzaju żywność często zawiera dużo tłuszczów trans, soli i ukrytych cukrów, co przyczynia się do insulinooporności oraz zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Lepiej wybierać pełnowartościowe posiłki przygotowywane w domu.

Nadmierny stres

Stres powoduje wyrzut hormonów, takich jak kortyzol i adrenalina, które mogą prowadzić do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Osoby z cukrzycą powinny dbać o relaks, np. poprzez jogę, medytację lub spacery na świeżym powietrzu.

Brak aktywności fizycznej

Regularna aktywność fizyczna pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi, poprawia wrażliwość na insulinę i wspiera ogólną kondycję organizmu. Unikanie ruchu prowadzi do nadwagi, co może pogorszyć przebieg cukrzycy.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.