Te dwa napoje mogą zmniejszać ryzyko raka szyi i głowy. Polacy piją je bardzo często

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Nowotwory szyi i głowy to te, które występują coraz częściej. Z najnowszych badań, które opublikowane zostały na łamach magazynu Cancer wynika, że picie dwóch napojów może to zmniejszyć. Polacy piją ich bardzo dużo. O jakie napoje chodzi?
kawa, filiżanka, telefon, picie kawy
Te dwa napoje mogą zmniejszać ryzyko raka szyi i głowy. Polacy piją je bardzo często
ShutterStock

Specjaliści alarmują, że liczba osób zmagających się z nowotworem szyi oraz głowy rośnie. Coraz częściej występuje również rak języka. Z badań prowadzonych przez naukowców, że dwa płyny, które chociażby Polacy często piją, mogą ryzyko wystąpienia tych chorób zmniejszyć. O jakie napoje chodzi?

Te napoje mogą obniżać ryzyko raka szyi i głowy

Analiza, która dowodzi, że te dwa napoje mogą obniżać ryzyko pojawienia się raka głowy lib szyi, została zaprezentowana na łamach czasopisma naukowego Cancer An International Interdisciplinary Journal of the American Cancer Society. Została ona przeprowadzona na podstawie 14 badań powiązanych z International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium. To oznacza, że analizę tę przeprowadzały współpracując ze sobą grupy badawcze z całego świata. Chodzi o kawę i herbatę. 

Kawa chroni przed tymi rakami?

Chociaż istniały wcześniejsze badania nad spożyciem kawy i herbaty i zmniejszonym ryzykiem raka, to badanie podkreśliło ich różne skutki w różnych lokalizacjach raka głowy i szyi, w tym obserwację, że nawet kawa bezkofeinowa miała pewien pozytywny wpływ - mówi dr Yuan-Chin Amy Lee, starsza autorka z Huntsman Cancer Institute i University of Utah School of Medicine.

W badaniach grupę kontrolną, która nie miała wspomnianych nowotworów, stanowiło 15783 osób. Naukowcy zauważyli, że w porównaniu z osobami, które nie piły kawy z kofeiną, osoby sięgające po więcej niż filiżankę dziennie miały o 17 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia jakiejkolwiek formy nowotworu głowy i szyi. O 30 proc. spadło u nich ryzyko pojawienia się raka jamy ustnej a o 22 proc. raka gardła. 

Z badań naukowców wynika, że ci, którzy pili 3-4 filiżanki kawy z kofeiną dziennie, mieli o 41 proc. niższe ryzyko zachorowania na raka dolnego odcinka gardła. Czy kawa bezkofeinowa również wpływała na te statystyki? Okazuje się, że tak. W tym wypadku ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej było o 25 proc. niższe. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Herbata kontra rak szyi. Jest jedno, ale…

Podobne działanie, jak wynika z analizy, ma także herbata. Jej picie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka gardła dolnego o 29 proc. W tym przypadku naukowcy mieli jeszcze jedną obserwację. Picie jednej szklanki dziennie tego napoju powoduje obniżenie ryzyka nowotworów głowy i szyi o 9 proc. a o 27 proc. raka gardła dolnego. Natomiast picie więcej, niż jednej filiżanki dziennie mogło zwiększyć ryzyko raka krtani o 38 proc. 

Naukowcy podkreślają, że choć ich badanie wskazuje zalety picia kawy i herbaty, to potrzebne są kolejne badania pod kątem tego jak te dwa napoje mogą zmniejszać ryzyko wspomnianych nowotworów. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.