Absolutnie nie wolno ich jeść. GIS ostrzega przed partią śledzi, w których wykryto bakterię

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Pojawiło się ważne ostrzeżenie, które dotyczy bardzo popularnego, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, produktu spożywczego. Chodzi o gotowe danie ze śledzi. Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił, że w partii śledzi z porem wykryto groźną bakterię. 
GIS ostrzega przed partią śledzi zakażonych groźną bakterią
GIS ostrzega przed partią śledzi zakażonych groźną bakterią
Shutterstock

"W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii śledzi z porem" - podano w ostrzeżeniu, które opublikowano na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Uwaga na te śledzie

Patogen wykryto w produkcie: Śledzie z porem, 3000 g oraz 1000 g, o numerze partii: 27.11.2024, z termin przydatności do spożycia: 25.12.2024 i weterynaryjnym numerem identyfikacyjnym: 22051807. Producentem zanieczyszczonych śledzi jest zakład PERŁA S.C.

Chodzi o te śledzie
Chodzi o te śledzie /
GIS /
Materiały prasowe

GIS akcentuje, że tych śledzi zdecydowanie nie wolno jeść. Osoby, które to zrobiły powinny skonsultować się z lekarzem. Produkt jest wycofywany ze sprzedaży. 

Groźna bakteria 

Gdy bakterii Listeria monocytogenes  dostanie się do organizmu, może wywołać listeriozę. Choroba jest szczególnie groźna dla małych dzieci, kobiet w ciąży oraz osób z obniżoną odpornością. W przypadku ciężarnych pierwsze objawy przypominają grypę lub zapalenie dróg moczowych. Zakażenie może doprowadzić do obumarcia płodu, poronienia lub wrodzonej listeriozy u noworodka.

U dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. Jeśli jednak patogen zaatakuje seniora lub osobę z obniżoną odpornością może rozwinąć się zapalenie opon mózgowych, mózgu lub sepsa.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.