Zaskakujące odkrycie naukowców. Jak wpływa jedzenie czekolady na ryzyko cukrzycy typu 2?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jak to jest z tą czekoladą? Można ją jeść i nie bać się zachorowania na cukrzycę? Jak wynika z najnowszych badań, regularne spożywanie ciemnej czekolady było związane z mniejszym o 21 proc. zagrożeniem cukrzycą typu 2.  Za to mleczna czekolada nie miała bezpośrednio znaczenia dla tego zagrożenia, ale sprzyjała przybieraniu na wadze.
Jak spożywanie ciemnej czekolady wpływa na rozwój cukrzycy?
Jak spożywanie ciemnej czekolady wpływa na rozwój cukrzycy?
Shutterstock

Według naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health to, czy jemy ciemną, czy mleczną czekoladę, ma kolosalne znaczenie dla zdrowia.

„Nasze wyniki sugerują, że czekolada czekoladzie nie równa” - powiedział główny autor badania, Binkai Liu. „Każdemu, kto kocha czekoladę, przypominamy, że podejmowanie niewielkich decyzji, takich jak wybór czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie” – dodaje.

Czekolada ciemna czy mleczna? 

Istnieją już wcześniejsze badania na temat wpływu spożycia czekolady na ryzyko cukrzycy typu 2, ale wyniki były niejednoznaczne, a ponadto niewiele eksperymentów rozróżniało czekoladę mleczną od ciemnej.

Aby zapełnić tę lukę, naukowcy wykorzystali dane z dwóch edycji znanych projektów Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study.

30 lat badań

W trakcie 30 lat trwania badań obserwowanych było aż 192 tys. dorosłych osób wolnych od cukrzycy na początku projektów. Pod koniec tego okresu prawie 19 tys. uczestników zgłosiło diagnozę cukrzycy typu 2.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Z niemal 112 tys. osób, które szczegółowo opisywały swoje spożycie czekolady gorzkiej i mlecznej, prawie 5 tys. zostało zdiagnozowanych z cukrzycą typu 2.

Ciemna czekolada - mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2

Kiedy wzięto pod uwagę ogólne spożycie jakiejkolwiek czekolady, to konsumpcja 140 gram tygodniowo wiązała się z ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 mniejszym o 10 proc. Przy tym, kiedy uwzględniono tylko ciemną czekoladę, ryzyko było mniejsze o 21 proc.

Sama mleczna czekolada nie wpływała natomiast bezpośrednio na ryzyko, za to długofalowo wiązała się ze wzrostem masy ciała, a większa waga sprzyja cukrzycy.

„Byliśmy zaskoczeni wyraźną różnicą we wpływie czekolady gorzkiej i mlecznej na ryzyko cukrzycy oraz na długofalowe zarządzanie wagą” – mówi jeden z naukowców, prof. Qi Sun.

Nieocenione polifenole 

"Chociaż czekolada gorzka i mleczna mają podobny poziom kalorii i tłuszczu nasyconego, wydaje się, że polifenole w czekoladzie gorzkiej mogą neutralizować wpływ tłuszczu nasyconego i cukru na przyrost masy ciała i cukrzycę. To interesująca różnica, którą warto zbadać bardziej” – podkreśla. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.