Tłusta potrawa przyspiesza trzeźwienie? W takie mity wierzy wielu polskich kierowców. Szokujące wyniki badań

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
15 proc. ankietowanych zakłada możliwość prowadzenia pojazdu już po godzinie od spożycia półlitrowego piwa lub kieliszka wina. Niektórzy twierdzą, że na sposób przetwarzania alkoholu przez ludzki organizm wpływa np. wysiłek fizyczny, zimny prysznic czy spożywanie tłustych posiłków. W tego rodzaju mity wierzyła aż jedna trzecia uczestników badania.
kierowca samochód
Tłusta potrawa przyspiesza trzeźwienie? W takie mity wierzy wielu polskich kierowców. Szokujące wyniki badań
Shutterstock

15 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Trzeźwości. Tymczasem, jak wynika z badania przeprowadzonego przez firmę AlcoSense, aż 33 proc. Polaków wciąż wierzy w mity dotyczące alkoholu.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje alkohol jako jeden z kluczowych czynników ryzyka dla zdrowia publicznego. Z tego powodu konieczne jest wzmocnienie działań edukacyjnych w społeczeństwie. Dowodzi tego też liczba tygodniowych zatrzymań nietrzeźwych kierowców, których dokonuje Policja – przekracza ona tysiąc.

Pijemy mniej, ale czy wiemy więcej?

Badanie przeprowadzone w 2024 roku na zlecenie fritz-kola wskazuje na tendencję spadkową w konsumpcji alkoholu wśród Polaków. Czterech na dziesięciu jego uczestników zadeklarowało, że sięga po napoje procentowe rzadziej niż w poprzednim roku. Trend ten jest najbardziej widoczny wśród przedstawicieli generacji Z (urodzeni w latach 1995-2010) oraz młodszych millenialsów (urodzeni w latach 1980-1996).

40,3 proc. respondentów w wieku od 18 do 24 lat zadeklarowało znaczne ograniczenie spożycia alkoholu. W przypadku uczestników między 25 a 34 rokiem życia, odsetek ten był jeszcze większy – wyniósł 51 proc. Tymczasem, według raportu przygotowanego przez polską Policję, przedstawiciele tych grup wiekowych często odpowiadają za powodowanie wypadków pod wpływem alkoholu. Osoby w wieku 18-24 lat, według danych z 2024 roku, były odpowiedzialne za 14,2 proc. wypadków spowodowanych przez nietrzeźwych kierowców. Więcej incydentów na swoim koncie mają natomiast przedstawiciele grupy od 25 do 39 roku życia. Ci odpowiadają za aż 41 proc. wypadków z udziałem alkoholu.

– Znacznym problemem pozostaje niedostateczna wiedza społeczeństwa dotycząca tematu metabolizowania alkoholu i jego oddziaływania na organizm. 15 proc. uczestników badania AlcoSense błędnie zakłada możliwość prowadzenia pojazdu już po godzinie od spożycia półlitrowego piwa lub kieliszka wina.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Nawet taka ilość alkoholu może spowodować u kierowcy spowolnienie reakcji i dekoncentrację, podczas gdy on sam będzie przekonany o swojej gotowości do prowadzenia. Ta subiektywna ocena, w połączeniu z nieprawidłowymi przekonaniami i powszechnymi mitami, często prowadzi do tragicznych wypadków. Zjawisko to nazywamy nieuświadomioną nietrzeźwością – wyjaśnia Hunter Abbott, ekspert ds. bezpieczeństwa ruchu drogowego AlcoSense Laboratories.

Ku trzeźwości – jak długo ludzki organizm metabolizuje alkohol?

Standardowo przyjmuje się, że zdrowa wątroba metabolizuje około 10 gramów czystego alkoholu na godzinę. Jednak w praktyce tempo eliminacji tej substancji z organizmu jest kwestią indywidualną. Decydują o nim m.in. takie czynniki, jak masa ciała, płeć oraz ogólna kondycja zdrowotna w danym momencie. W efekcie czas metabolizowania alkoholu może znacząco się różnić nawet wśród osób, które spożyły go tyle samo. Warto podkreślić, że nie istnieje skuteczna metoda, która pomogłaby przyspieszyć ten proces.

– Wokół przetwarzania alkoholu przez ludzki organizm krąży wiele mitów. Należą do nich m.in. rzekoma skuteczność wysiłku fizycznego, zimnych pryszniców, spożywania tłustych posiłków czy picia kawy w przyspieszaniu eliminacji tej substancji z organizmu. Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają nieskuteczność tych metod – zauważa Hunter Abbott.

Pomimo tego mity związane z metabolizowaniem alkoholu wciąż cieszą się stosunkowo dużą popularnością. Jedna trzecia uczestników badania AlcoSense, zapytanych o najskuteczniejszy sposób na przyspieszenie procesu trzeźwienia, wskazała metody, które w rzeczywistości nie działają.

– Po spożyciu alkoholu możemy jedynie czekać aż organizm go usunie. Nie należy wierzyć w żadne sztuczki czy subiektywne odczucia. W przypadku wątpliwości odnośnie do swojego stanu, najlepszym wyjściem będzie wykonanie badania dobrym jakościowo i skalibrowanym alkomatem. Natomiast w sytuacji, kiedy wiemy, że np. następnego dnia będziemy musieli usiąść za kierownicą, najlepiej nie pić w ogóle. Światowy Dzień Trzeźwości jest doskonałą okazją, aby o tym przypomnieć – mówi Hunter Abbott.

Dane Policji oraz wyniki badań przeprowadzonych przez AlcoSense jednoznacznie wskazują na potrzebę edukacji społeczeństwa, która pomoże oddzielić fakty od mitów, umożliwi podejmowanie świadomych decyzji i przyczyni się do zwiększenia bezpieczeństwa na drogach. Inicjatywy takie jak Światowy Dzień Trzeźwości stwarzają potrzebną przestrzeń do poświęconych im dyskusji.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link