Jak zorganizować zdrowe święta wielkanocne za 100 zł?

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Ceny produktów spożywczych w sklepach nierzadko przyprawiają o zawrót głowy. To sprawia, że planowanie budżetowych, a jednocześnie zdrowych posiłków, staje się sporym wyzwaniem. Istnieje jednak kilka sprawdzonych przepisów i pomysłów, dzięki którym święta wielkanocne nie będą wiązały się ze zrujnowaniem domowego budżetu.
kobieta gotowanie pieczenie kuchnia
Jak zorganizować zdrowe Święta Wielkanocne za 100 zł?
ShutterStock

Przedstawiamy propozycję kilku przepisów i pomysłów na wielkanocne potrawy, które można przygotować za łącznie około 100 zł. Warto pamiętać, że ceny mogą się nieco różnić w zależności od miejsca zakupów. Oto pomysły na przykładowe dania wielkanocne – zarówno te klasyczne, jak i bardziej nowoczesne, zdrowe i przyjazne dla portfela!

Sałatka jarzynowa

Orientacyjny koszt składników tej budżetowej sałatki jarzynowej wynosi ok. 25 zł. Składniki to: 4–5 średnich ziemniaków, 2 marchewki, 1 mała pietruszka (korzeń) lub kawałek selera, 1 jabłko, 3–4 kiszone ogórki, puszka groszku konserwowego (ok. 200 g), 3–4 łyżki majonezu light (lub jogurt naturalny, by zmniejszyć kaloryczność), sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki oraz marchewkę w całości, a następnie ostudź i pokrój w drobną kostkę. Obierz pietruszkę/seler, ugotuj na miękko i pokrój w kostkę. Jabłko obierz i drobno pokrój (możesz skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało). Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, a groszek odsącz z zalewy.

Wszystkie składniki połącz w misce, dodaj majonez (lub jogurt) i przypraw solą oraz pieprzem. Schłodź w lodówce przed podaniem, by smaki „się przegryzły”.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jajka faszerowane z twarogiem

Orientacyjny koszt zakupu składników to ok. 20 zł. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: 8 jajek, 200 g chudego twarogu, kilka gałązek szczypiorku, 1 małą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ugotuj jajka na twardo (najlepiej umieść je w garnku z zimną wodą, zagotuj, a następnie gotuj przez około 10 minut). Po ostudzeniu, przekrój jajka na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Rozgnieć żółtka widelcem, dodaj twaróg, drobno posiekany szczypiorek i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wypełnij białka przygotowanym farszem.

Chłodnik wielkanocny

Orientacyjny koszt przygotowania chłodnika wielkanocnego to ok. 15 zł. Do jego przygotowania potrzebny jest: 1 litr kefiru lub gęstego jogurtu naturalnego, 1 świeży ogórek, kilka rzodkiewek, pęczek koperku, 4 jajka ugotowane na twardo, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ogórek zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrój w kostkę. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Koperek posiekaj drobno. Do kefiru lub jogurtu dodaj ogórek, rzodkiewki oraz koperek – dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według upodobań. Ugotowane jajka obierz i pokrój na ćwiartki, a następnie umieść na wierzchu potrawy. Schłodź chłodnik w lodówce przed podaniem.

Domowa babka wielkanocna

Orientacyjny koszt przygotowania domowej babki wielkanocnej to ok. 30–35 zł. Do jej przygotowania potrzeba: 300 g mąki pszennej, 150 g cukru, 3 jajek, 100 g masła lub oleju (opcjonalnie – można zredukować ilość tłuszczu), 1 opakowanie proszku do pieczenia, skórka starta z jednej cytryny (opcjonalnie: garść rodzynek lub orzechów).

Przygotowanie:

Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj roztopione, lekko przestudzone masło lub olej i dokładnie wymieszaj. Do masy przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie wmieszaj skórkę cytrynową i (opcjonalnie) rodzynki/orzechy. Przelej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do babki lub keksówki. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40–50 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe). Po upieczeniu pozostaw babkę do ostygnięcia – możesz posypać cukrem pudrem przed podaniem.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link