Została uznana za najbardziej trującą roślinę na świecie. Polacy zajadają się jej owocami

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Dodawane do sałatek, deserów czy potraw kuchni azjatyckiej – orzechy te uchodzą za zdrowy i wartościowy składnik diety. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że roślina, z której pochodzą, została uznana za najbardziej trującą na świecie! Ogród Botaniczny w Hamburgu ogłosił ranking najbardziej toksycznych roślin 2025 roku, a na jego szczycie znalazło się właśnie… drzewo nerkowca.
kobieta jedzenie odżywianie
Uznana za najbardziej trującą roślinę na świecie. Polacy zajadają się jej owocami
Shutterstock

Dlaczego drzewo nerkowca uznano za najbardziej trującą roślinę?

Eksperci, analizując toksyczność różnych roślin, odkryli, że drzewo nerkowca zawiera substancje mogące powodować silne reakcje alergiczne i zatrucia pokarmowe. Największe zagrożenie stanowi olej kardolowy, który znajduje się w łupinach i nasionach tego drzewa. Spożycie surowych orzechów nerkowca może prowadzić do bólów brzucha, nudności i poważnych powikłań zdrowotnych.

Czy orzechy nerkowca są bezpieczne do jedzenia?

Orzechy nerkowca, które kupujemy w sklepach, są jednak poddawane specjalnej obróbce, dzięki czemu stają się całkowicie bezpieczne. Po zbiorze przechodzą proces suszenia i prażenia, który usuwa toksyczne substancje. Właśnie dlatego spożywanie przetworzonych nerkowców nie wiąże się z ryzykiem dla zdrowia.

Nerkowce – bomba odżywcza dla organizmu

Choć ich surowa forma może być niebezpieczna przetworzone orzechy nerkowca mają mnóstwo korzyści zdrowotnych. Są bogate w białko (które stanowi budulec mięśni), cynk wspierający odporność, magnez (który korzystnie wpływa na układ nerwowy), a także w żelazo (zapobiega anemii) oraz witaminy z grupy B (pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego) i antyoksydanty skutecznie spowalniające procesy starzenia i chroniące przed chorobami.

Regularne spożywanie orzechów nerkowca może także pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, wspierać utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz obniżać ryzyko chorób serca dzięki obecności fitosteroli.

Czy warto jeść orzechy nerkowca?

Odpowiedź brzmi: tak, ale tylko te, które zostały odpowiednio przetworzone! Unikaj surowych orzechów nerkowca i zawsze wybieraj produkty pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Pomimo że drzewo nerkowca znalazło się na liście najbardziej trujących roślin świata, jego owoce – po odpowiedniej obróbce – są cennym i pysznym dodatkiem do diety.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link