Będzie promocja diety roślinnej w sklepikach szkolnych? Ministerstwo Zdrowia przychylne

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
- Wprowadzenie zasad diety planetarnej w żywieniu zbiorowym będzie owocować w przyszłości nie tylko zmniejszeniem obciążeń finansowych dla placówki, ale przede wszystkim wpłynie pozytywnie na warunki życia i zdrowie przyszłych pokoleń - powiedział wiceminister Konieczny. Czy wkrótce w sklepikach szkolnych będzie można kupić mleko roślinne?
Będzie promocja diety roślinnej w sklepikach szkolnych? Ministerstwo Zdrowia przychylne
Shutterstock

Co z promocją diety roślinnej w sklepikach szkolnych

W spotkaniu roboczym wzięli udział eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, Instytutu Matki i Dziecka, Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, a także przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Informacje na temat przedstawionych podczas spotkania propozycji przekazał w odpowiedzi na interpelację poselską wiceminister zdrowia.

Wiceminister zdrowia Wojciech Konieczny poinformował, uczestnicy spotkania poparli propozycję promocji posiłków roślinnych. - Ponadto, dyskutowano również o kwestii uwzględnienia napojów zastępujących mleko, co niewątpliwie rozszerzyłoby asortyment i wpłynęło na różnorodność produktów oferowanych w żywieniu zbiorowym – dodał. W ocenie Koniecznego zmianę diety w szkołach i szkolnych sklepikach musi poprzedzić proces edukacyjny.

Dieta roślinna w żywieniu zbiorowym

Wiceminister zwrócił uwagę, że wdrażanie diety planetarnej jest ważnym zadaniem dla wszystkich osób zajmujących się realizacją żywienia. - Warunkiem sukcesu wprowadzanych zmian jest edukacja personelu, rodziców oraz dzieci, a także stopniowe wprowadzanie zmian w jadłospisie, tak aby zarówno personel placówki, dzieci, jak i rodzice mogli zapoznać się ze zmianami w sposób ewolucyjny. Podjęte wyzwanie, jakim jest wprowadzenie zasad diety planetarnej w żywieniu zbiorowym będzie owocować w przyszłości nie tylko zmniejszeniem obciążeń finansowych dla placówki, ale przede wszystkim wpłynie pozytywnie na warunki życia i zdrowie przyszłych pokoleń – zaznaczył.

Wiceminister jest zdania, że względami przemawiającymi za wprowadzeniem do zbiorowego żywienia w placówkach oświatowych produktów roślinnych są zmieniający się klimat, zwiększające się koszty utylizacji odpadów, zmniejszające się zasoby wody pitnej oraz aspekty zdrowotne. Obecnie przeprowadzane są analizy i spotkania robocze dotyczące nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego jednak określenie terminu wejścia w życie zmian nie jest jak na razie znany.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link