Będzie promocja diety roślinnej w sklepikach szkolnych? Ministerstwo Zdrowia przychylne

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
- Wprowadzenie zasad diety planetarnej w żywieniu zbiorowym będzie owocować w przyszłości nie tylko zmniejszeniem obciążeń finansowych dla placówki, ale przede wszystkim wpłynie pozytywnie na warunki życia i zdrowie przyszłych pokoleń - powiedział wiceminister Konieczny. Czy wkrótce w sklepikach szkolnych będzie można kupić mleko roślinne?
Będzie promocja diety roślinnej w sklepikach szkolnych? Ministerstwo Zdrowia przychylne
Shutterstock

Co z promocją diety roślinnej w sklepikach szkolnych

W spotkaniu roboczym wzięli udział eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, Instytutu Matki i Dziecka, Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”, a także przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Informacje na temat przedstawionych podczas spotkania propozycji przekazał w odpowiedzi na interpelację poselską wiceminister zdrowia.

Wiceminister zdrowia Wojciech Konieczny poinformował, uczestnicy spotkania poparli propozycję promocji posiłków roślinnych. - Ponadto, dyskutowano również o kwestii uwzględnienia napojów zastępujących mleko, co niewątpliwie rozszerzyłoby asortyment i wpłynęło na różnorodność produktów oferowanych w żywieniu zbiorowym – dodał. W ocenie Koniecznego zmianę diety w szkołach i szkolnych sklepikach musi poprzedzić proces edukacyjny.

Dieta roślinna w żywieniu zbiorowym

Wiceminister zwrócił uwagę, że wdrażanie diety planetarnej jest ważnym zadaniem dla wszystkich osób zajmujących się realizacją żywienia. - Warunkiem sukcesu wprowadzanych zmian jest edukacja personelu, rodziców oraz dzieci, a także stopniowe wprowadzanie zmian w jadłospisie, tak aby zarówno personel placówki, dzieci, jak i rodzice mogli zapoznać się ze zmianami w sposób ewolucyjny. Podjęte wyzwanie, jakim jest wprowadzenie zasad diety planetarnej w żywieniu zbiorowym będzie owocować w przyszłości nie tylko zmniejszeniem obciążeń finansowych dla placówki, ale przede wszystkim wpłynie pozytywnie na warunki życia i zdrowie przyszłych pokoleń – zaznaczył.

Wiceminister jest zdania, że względami przemawiającymi za wprowadzeniem do zbiorowego żywienia w placówkach oświatowych produktów roślinnych są zmieniający się klimat, zwiększające się koszty utylizacji odpadów, zmniejszające się zasoby wody pitnej oraz aspekty zdrowotne. Obecnie przeprowadzane są analizy i spotkania robocze dotyczące nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego jednak określenie terminu wejścia w życie zmian nie jest jak na razie znany.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link