
Nowa nieinwazyjna metoda o nazwie MEDI (Metagenomic Estimation of Dietary Intake) opracowana w Institute for Systems Biology w Seattle wykorzystuje dane metagenomiczne kału. Innymi słowy, są to wyniki analizy całego DNA zawartego w próbce kału, które pochodzi z różnych pokarmów, od mikroorganizmów jelitowych oraz z komórek ludzkiego organizmu. Okazuje się, że dzięki MEDI można śledzić dietę bez konieczności wypełniania kwestionariuszy.
Badanie kału zamiast wywiadu lekarskiego?
Badanie jest nieinwazyjne i pozwala na uzyskanie obiektywnych danych, podczas gdy osoby prowadzące tradycyjne dzienniki żywieniowe czy wypełniające kwestionariusze mogą robić to mniej dokładnie lub starać się lepiej wypaść.
"Przez dziesięciolecia badania nad żywieniem opierały się na samoopisowych dziennikach i kwestionariuszach - podejściach, które wymagają dużego wysiłku i zgodności ze strony uczestników badań. Ile truskawek zjadłem dwa dni temu? Czy wypiłem jedną szklankę soku pomarańczowego na śniadanie, czy dwie?" – mówi dr Christian Diener, główny autor badania.
Tymczasem - jak wskazał - MEDI zapewnia rozwiązanie poprzez analizę DNA pochodzącego z żywności w próbkach metagenomicznych jelit, oferując "wygodną alternatywę, która wykazuje dobrą zgodność ze znanymi wzorcami spożycia dietetycznego i odżywczego".
MEDI – jak to działa?
Dzięki bazie danych zawierającej ponad 400 produktów spożywczych i ponad 300 miliardów par zasad informacji genomicznych, MEDI pozwoliło dokładnie wykryć wzorce spożycia pokarmów u niemowląt oraz osób dorosłych w dwóch kontrolowanych badaniach żywieniowych.
Z pomocą MEDI udało się zidentyfikować zagrożenia dla zdrowia związane z dietą: wskazano np. cechy dietetyczne powiązane z zespołem metabolicznym w dużej kohorcie klinicznej. "Nasze badanie stanowi duży krok naprzód w sposobie śledzenia diety i jej wpływu na zdrowie człowieka" – zauważa adiunkt ISB dr Sean Gibbons, współautor badania.
"Dzięki sygnaturom DNA pochodzącym z żywności w kale zyskaliśmy potężny sposób na pomiar diety i składu mikrobiomu z tej samej próbki. Poszerzy to naszą wiedzę na temat sił kształtujących mikrobiom jelit ludzkich, spersonalizowanych reakcji żywieniowych i ryzyka chorób – wyjaśnił dr Gibbons.
W opinii autorów badania, dalszy rozwój MEDI może przekształcić naukę o żywieniu, badania epidemiologiczne i badania kliniczne, umożliwiając badaczom, lekarzom i osobom fizycznym śledzenie zagrożeń dla zdrowia związanych z dietą z niespotykaną dotąd łatwością.