Ten ser znika z supermarketów. Pod żadnym pozorem nie wolno go jeść!

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Duża sieć supermarketów zamieściła pilny komunikat o wycofaniu sera z powodu "stwierdzonej niezgodności mikrobiologicznej". W produkcie z Carrefour znaleziono bakterie E. coli. "Przepraszamy za wszelkie niedogodności i zapewniamy, że dbałość o zdrowie i satysfakcję klientów jest dla nas absolutnym priorytetem" - podkreśla Carrefour.
Morbier AOP półtwardy, kremowy, dojrzewający ser podpuszczkowy produkowany tradycyjnie z niepasteryzowanego mleka krowiego
Morbier AOP półtwardy, kremowy, dojrzewający ser podpuszczkowy produkowany tradycyjnie z niepasteryzowanego mleka krowiego
shutterstock

Warto śledzić komunikaty, które sieci spożywcze publikują na swoich oficjalnych stronach internetowych. Dzięki temu można uniknąć niebezpieczeństwa. Taką informację opublikowała sieć Carrefour. Tym razem informacja dotyczy popularnego, lubianego przez klientów sera.

Wycofany ze sprzedaży w Carrefour ser jest wyprodukowany we Francji z mleka krowiego Morbier AOP. To półtwardy, kremowy, dojrzewający ser podpuszczkowy.

O jaką partię sera chodzi?

Sieć podała szczegóły, dzięki którym łatwiej jest zidentyfikować produkt, nienadający się do spożycia. Chodzi o ser w opakowaniu 250g. Kod kreskowy wycofanego produktu to: 3560070892075, a numer weterynaryjny zakładu to: FR 25 155 001 CE. Na opakowaniu widnieje termin przydatności do spożycia: od 08.01.2025. Komunikat dotyczy wszystkich partii z podanym terminem przydatności. Ser wycofano ze sprzedaży w związku ze stwierdzeniem niezgodności mikrobiologicznej (obecność Escherichia Coli).

Ser można zwrócić do sklepu

Carrefour w komunikacie zaznaczył, że robi wszystko, aby jak najszybciej wyjaśnić sprawę. Osobom, które zakupiły wyżej wymieniony produkt, zaleca powstrzymanie się od spożycia. Artykuł objęty komunikatem można zwrócić do sklepu wraz z paragonem. Wówczas klienci otrzymają wówczas zwrot środków. „Zwroty będą przyjmowane do 27.03.2025 roku” – zaznaczono.

Objawy zatrucia E.coli

Spożycie produktu z E.coli wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Może się ono objawiać m.in. biegunką, bólem brzucha, wymiotami, a nawet gorączką. W gorszych przypadkach (Carrefour podaje, że szacuje się od 5 do 8 proc. przypadków) może wystąpić nawet niewydolność nerek. Szczególnie narażone są dzieci. Uważać powinny też kobiety w ciąży, osoby z obniżoną odpornością czy seniorzy.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jeśli któryś z powyższych objawów wystąpił po spożyciu tego sera z Carrefour, należy bez zwłoki zgłosić się do lekarza. Objawy mogą pojawić się w ciągu tygodnia.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.