GIS wydał ostrzeżenie. Wykryto salmonellę. O jaki produkt dokładnie chodzi?

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym ostrzega przed jedną z partii jaj. Na powierzchni skorupek wykryto obecność bakterii Salmonella spp. O jaki produkt dokładnie chodzi?
Abstract,Blur,Supermarket,Background.,Defocused,Shelves.,Grocery,Store.,Retail,Industry.
GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o produkt, w którym wykryto salmonellę
shutterstock

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W jednym z dostępnych na rynku produktów wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Chodzi o jedną z partii jajek.

GIS wydał ostrzeżenie. W jajkach wykryto salmonellę

Jak wynika z komunikatu opublikowanego przez GIS podczas kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto bakterie Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek jaj produkowanych przez Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.

Ostrzeżenie GIS. O jaki produkt dokładnie chodzi?

Oto szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj

Numer partii: A3PL08121309

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025

Kod kreskowy: 5 987463 142650

Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.

GIS apeluje, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - ostrzega GIS.

Jakie są objawy zatrucia salmonellą?

Wśród najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego wywołanego przez Salmonellę obserwuje się ostre bóle brzucha, biegunkę, nudności oraz wymioty. Śluzowo-krwista wydzielina może pojawić się w kale. Pierwsze symptomy, które mogą być objawami zatrucia pojawiają się po ok. 8 godzinach od kontaktu z zakażoną żywnością.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.