Spis treści
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W jednym z dostępnych na rynku produktów wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Chodzi o jedną z partii jajek.
GIS wydał ostrzeżenie. W jajkach wykryto salmonellę
Jak wynika z komunikatu opublikowanego przez GIS podczas kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto bakterie Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek jaj produkowanych przez Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.
Ostrzeżenie GIS. O jaki produkt dokładnie chodzi?
Oto szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj
Numer partii: A3PL08121309
Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.
GIS apeluje, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - ostrzega GIS.
Jakie są objawy zatrucia salmonellą?
Wśród najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego wywołanego przez Salmonellę obserwuje się ostre bóle brzucha, biegunkę, nudności oraz wymioty. Śluzowo-krwista wydzielina może pojawić się w kale. Pierwsze symptomy, które mogą być objawami zatrucia pojawiają się po ok. 8 godzinach od kontaktu z zakażoną żywnością.