GIS wydał ostrzeżenie. Wykryto salmonellę. O jaki produkt dokładnie chodzi?

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym ostrzega przed jedną z partii jaj. Na powierzchni skorupek wykryto obecność bakterii Salmonella spp. O jaki produkt dokładnie chodzi?
Abstract,Blur,Supermarket,Background.,Defocused,Shelves.,Grocery,Store.,Retail,Industry.
GIS wydał ostrzeżenie. Chodzi o produkt, w którym wykryto salmonellę
shutterstock

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W jednym z dostępnych na rynku produktów wykryto obecność bakterii Salmonella spp. Chodzi o jedną z partii jajek.

GIS wydał ostrzeżenie. W jajkach wykryto salmonellę

Jak wynika z komunikatu opublikowanego przez GIS podczas kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto bakterie Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek jaj produkowanych przez Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni, Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.

Ostrzeżenie GIS. O jaki produkt dokładnie chodzi?

Oto szczegóły dotyczące produktów:

Nazwa produktu: 10 Świeżych jaj

Numer partii: A3PL08121309

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Najlepiej spożyć przed: 15/02/2025

Kod kreskowy: 5 987463 142650

Producent: Zakład Pakowania Jaj, A.A. Kałużni Przyczyna Dolna 63B, 67-400 Wschowa.

GIS apeluje, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - ostrzega GIS.

Jakie są objawy zatrucia salmonellą?

Wśród najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego wywołanego przez Salmonellę obserwuje się ostre bóle brzucha, biegunkę, nudności oraz wymioty. Śluzowo-krwista wydzielina może pojawić się w kale. Pierwsze symptomy, które mogą być objawami zatrucia pojawiają się po ok. 8 godzinach od kontaktu z zakażoną żywnością.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link