Główny Inspektor Sanitarny przypomina, jakich zasad bezpieczeństwa powinniśmy przestrzegać, gdy kupujemy mak do świątecznych ciast i potraw.
Mak - przepisy
Nasiona maku uzyskuje się z rośliny mak lekarski (Papaver somniferum L.), która zawiera naturalne alkaloidy opium, ale same nasiona maku nie zawierają alkaloidów. Mogą jednak zostać zanieczyszczone podczas zbioru lub przechowywania. GIS wskazuje, że przepisy prawa żywnościowego określają dopuszczalne poziomy alkaloidów opium w maku, które są wyższe dla przetwórstwa przemysłowego, a niższe dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.
Jak kupować mak?
GIS zaleca, aby mak, kupowany do wykorzystania w gospodarstwach domowych do wyrobu świątecznych ciast i potraw był tylko i wyłącznie przeznaczony do spożycia przez indywidualnych konsumentów. Kupujmy mak, pochodzący od sprawdzonych sprzedawców. Mak musi być w szczelnym, oryginalnym opakowaniu jednostkowym, na którym są wyraźnie widoczne wymagane przepisami prawa oznakowanie, w tym nazwa produktu, data trwałości i informacja o kraju pochodzenia.
Tego maku kupować nie wolno!
Jeśli mak jest sprzedawany w opakowaniu zbiorczym (np. worku), na wagę, należy upewnić się u sprzedającego co do przeznaczenia i źródła pochodzenia maku, najlepiej na podstawie okazanych dokumentów - podkreśla GIS w komunikacie.
Jednocześnie zwraca uwagę, że do wyrobów świątecznych ciast i potraw w gospodarstwach domowych nie należy kupować maku przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego - nieprzestrzeganie tej zasady może spowodować niepożądane skutki zdrowotne.
Trwają kontrole GIS ws. maku
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi przedświąteczną akcję kontrolną, aby zweryfikować, czy mak w opakowaniach zbiorczych dostępny np. na bazarach, w supermarketach, spełnia wymagania dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.