Związek zaznacza, że program pozwolił na wprowadzenie znaczących zmian, które wyeliminowały negatywne opinie dotyczące jakości posiłków. Dlatego został wystosowany apel do ministry zdrowia Izabeli Leszczyny o jego przedłużenie.
"Dobry posiłek w szpitalu". Czy program zostanie wydłużony?
Program "Dobry posiłek w szpitalu" został wprowadzony za czasów rządów Prawa i Sprawiedliwości. Pilotaż ruszył we wrześniu 2023 roku. Program już raz był przedłużany. Pilotaż programu miał się zakończyć 30 czerwca, ale został przedłużony o pół roku. Obecnie ma się zakończyć w grudniu 2024 roku.
Program znacząco wpłynął na jakość posiłków w szpitalach, które do niego przystąpiły. Jak zaznaczył w swoim apelu OZPSP, od wielu lat jakość posiłków serwowanych pacjentom w szpitalach była przedmiotem krytyki ze strony opinii publicznej i mediów. Program "Dobry posiłek w szpitalu” to zmienił.
"Fotografie przedstawiające dania o niskiej jakości i nieestetycznym wyglądzie stały się symbolem problemów związanych z żywieniem w placówkach medycznych. Program "Dobry posiłek w szpitalu" pozwolił na wprowadzenie znaczących zmian, które wyeliminowały negatywne opinie dotyczące jakości posiłków i przyczyniły się do poprawy żywienia pacjentów" — argumentuje zarząd OZPSP.
Lepsza jakość posiłków
Zgodnie z założeniami programu, posiłki w szpitalach, które biorą udział w pilotażu, przygotowywane są w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka. Dodatkowo codziennie na stronach internetowych placówek publikowane są zdjęcia posiłków. To wszystko za dodatkowe 25,62 zł za tzw. "osobodzień".
"Dzięki realizacji programu posiłki serwowane w szpitalach zyskały na wartościach odżywczych, co pozwala lepiej odpowiadać na potrzeby osób hospitalizowanych, szczególnie tych wymagających zbilansowanej diety. Poprawie uległa również estetyka dań, co zwiększyło ich atrakcyjność i zachęciło pacjentów, w tym osoby z obniżonym apetytem, do spożycia przygotowanych potraw. Zmiany te spotkały się z bardzo pozytywną reakcją pacjentów, którzy doceniają różnorodność, smak oraz jakość serwowanych posiłków" — czytamy w apelu związku szpitali.